Фото без опису

 

Насичення житла різноманітними газовими, електропобутовими приладами і хімічними препаратами  представляє значну небезпеку виникнення пожежі в разі навіть найменшого порушення встановлених правил пожежної безпеки. Аналіз причин пожеж показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які не дотримуються елементарних правил пожежної безпеки: необережно поводяться з вогнем під час паління, користуються приладами освітлення з відкритим полум’ям (гасовими лампами, ліхтарями, свічками і т.д.), що особливо небезпечно для горищних приміщень, коридорів, сіней, комор і різних господарських будівель. Пожежі викликані непогашеною цигаркою є найбільш розповсюдженими. Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами.    

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, такі:

  • нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;
  • забороняється залишати прилади, що включені, без нагляду;
  • забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;
  • небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли, в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах  саморобними плавкими запобіжниками;
  • забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

      Останнім часом почастішали випадки пожеж внаслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації телевізорів. Для попередження цих пожеж необхідно дотримуватись таких правил:

  • дозволяється застосовувати тільки стандартні запобіжники, номінали яких передбачені керівництвом з експлуатації;
  • розетка підключення вилки живлення повинна знаходитися у доступному місці для швидкого відключення телевізора від електромережі;
  • слід вимикати телевізор, якщо дорослих нема у кімнаті;
  • необхідно обов’язково витягнути вилку шнура живлення з розетки, якщо телевізор вимкнено;
  • якщо телевізор несправний, необхідно терміново вимкнути телевізор з мережі, витягнути вилку шнура живлення з розетки і викликати спеціаліста з ремонту;
  • у випадку виникнення несправності в роботі не допускати повторного вмикання телевізора;
  • забороняється встановлювати телевізор у безпосередній близкості до горючих предметів, а також поблизу приладів опалення  або у меблеву стінку, де з причини недостатнього доступу повітря телевізор погано охолоджується;
  • забороняється залишати вимкнений телевізор без нагляду.

Значну кількість пожеж у житловому секторі складають також пожежі від побутових газових приладів. Основною причиною таких пожеж є витікання газу внаслідок порушення герметичності з’єднувальних вузлів або через пальники газових плит. Саме тому у разі появи газу в приміщенні не можна запалювати сірники, запальнички, вмикати і вимикати електровимикачі, входити в приміщення з відкритим вогнем або цигаркою – все це може викликати вибух газу. Якщо витікання газу відбувається з відкритого крана на газовому приладі, то треба його закрити, ретельно провітрити приміщення і тільки після цього можна запалювати вогонь. У випадку витікання газу в результаті пошкодження газової мережі або приладів, користування ними необхідно припинити і негайно повідомити в контору газового господарства. Категорично забороняється користуватися вогнем для виявлення витоку газу із газопроводів, балонів і газових приладів, для цього можна застосовувати лише мильний розчин.

Попередження пожеж від пічного опалення залишається важливою задачею забезпечення пожежної безпеки у житловому секторі. У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей легкозаймистих рідин, випадання з топки або зольника вуглин. Перед початком опалювального сезону необхідно перевірити справність печі і димоходу, відремонтувати їх, почистити сажу, замазати тріщини глиняно-пісковим розчином, побілити димову трубу на горищі і вище. Очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити також протягом усього опалювального сезону, а саме не рідше одного разу на два місяці. Біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі має бути прибитий металевий лист розміром не менше 0,5 м на 0,7. На горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути відштукатурені та побілені. Золу і шлак, які вигрібаються з топки, необхідно заливати водою та виносити в cпеціально для цього відведені ями. Не дозволяється висипати їх поблизу будівель.

У разі пожежі необхідно в першу чергу повідомити про це пожежну охорону по телефону 101, після чого негайно вимкнути електропроводку в будинку.

 

 

 

УВАГА!

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.