ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

Як застрахованій особі переглянути е-лікарняний на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України?

Е-лікарняний формується в електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації медичного висновку про тимчасову непрацездатність, створеного лікарем у закладі охорони здоров’я.

Листок непрацездатності формується якщо:

  • у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування є інформація про трудові відносини особи / повідомлення про прийняття працівника на роботу на дату початку періоду її непрацездатності;
  • в обліковій картці застрахованої особи зазначено коректні та актуальні відомості.

Застраховані особи мають можливість, не виходячи з дому, перевірити статус формування е-лікарняного онлайн.

Алгоритм дій такий:

  1. Авторизуйтеся в особистому кабінеті електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA) і натисніть кнопку «Увійти».
  2. Оберіть у лівому боковому меню вкладку «Тимчасова втрата працездатності».
  3. Перейдіть у розділ «Мої листки непрацездатності».
  4. Перегляньте коротку інформацію про поточний листок непрацездатності. Розгорніть для детального ознайомлення та натисніть піктограму з галочкою.
  5. Якщо інформація відображається, е-лікарняний створений успішно та буде доступний для вашого роботодавця / роботодавців.
  6. Якщо дані е-лікарняного (період непрацездатності, найменування страхувальника тощо) зазначені правильно, то страхувальник сформує заяву-розрахунок для оплати лікарняного в кабінеті роботодавця на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Довідково

Лікарняний набуває статусу «Готовий до сплати» через 7 днів після дати його закриття, а для лікарняних по вагітності та пологах – через 7 днів після дати відкриття.

Перебуваю у відпустці без збереження заробітної плати вже кілька місяців. Чи можу сплатити за цей період добровільний пенсійний внесок?

До страхового стажу зараховуються місяці, за які роботодавцем або самою особою сплачено страхові внески.

Якщо роботодавець не сплачував за вас страхові внески за попередні кілька місяців, то цей період до страхового стажу зараховано не буде.

Але, починаючи з цього місяця, сплачувати добровільні пенсійні внески через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за спрощеним механізмом ви можете самостійно. У такому разі сума сплачених страхових внесків буде врахована за місяць, у якому кошти надійдуть на рахунок Фонду.

При сплаті добровільного внеску в місяці, коли ви не маєте заробітку, ви набудете страховий стаж. 

  • Для того щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, що визначається як 22% розміру мінімальної заробітної плати. З 1 квітня 2024 року – це 1 760 грн (22% х 8 000 грн, де 8 000 грн – розмір мінімальної заробітної плати).

Ви можете продовжувати сплачувати добровільний внесок і тоді, коли отримуватимете зарплату, у такому разі сплата добровільного внеску збільшить ваш заробіток для майбутньої пенсії.

Ознайомитись з інформацією, як укласти Договір на добровільну участь, можна тутhttps://www.pfu.gov.ua/2156900-dobrovilne-strahuvannya-prosto-i-zruchno/

 Чи поширюється пільга на житлово-комунальні послуги, яка надається учаснику бойових дій, на його дружину та її дітей від попереднього шлюбу, якщо вони проживають спільно з пільговиком?

Відповідно до Закону України від 22.10.1993 № 3551-XII “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасникам бойових дій надається, зокрема, пільга у розмірі 75-процентної знижки плати за користування житлом, комунальними послугами,  на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

З урахуванням частини п’ятої статті 51 Бюджетного кодексу України така пільга надається членам сім’ї пільговика, до яких належать, зокрема, дружина (чоловік), неповнолітні діти віком до 18 років.

Тобто пільги з оплати житлово-комунальних послуг надаються членам сім’ї, у тому числі неповнолітнім дітям, які проживають однією сім’єю з учасником бойових дій.

Чи можуть мені призначити субсидію, якщо я не працюю, досягла 60 років, але на пенсію вийти не можу, бо не маю необхідного страхового стажу 31 рік?

Людині, яка досягла 60 років та не набула необхідного страхового стажу для призначення пенсії за віком, житлова субсидія може бути призначена за умови, що така особа має не менш як 15 років страхового стажу та не менше ніж місяць протягом періоду, за який  враховуються доходи під час призначення житлової субсидії, отримувала державну соціальну допомогу малозабезпеченій сім’ї, яка призначається  органами соціального захисту населення. 

 Довідково

Підпункт 3 пункту 14 постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива“.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України

в Чернігівській області