ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

Чи може колишній військовослужбовець, який не є пенсіонером, отримати разову грошову виплату до Дня Незалежності України, якщо посвідчення учасника бойових дій видано після 1 серпня 2024 року?

РоздрукуватиПорядок здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2023 № 1396 “Деякі питання соціального захисту осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, ветеранів війни та осіб, що працюють в спеціальних умовах”.

З огляду на положення пункту 4 зазначеного Порядку грошова допомога виплачується, якщо особа набула відповідного статусу до 24 серпня поточного року включно.

Колишній військовослужбовець, який не є пенсіонером, для отримання грошової допомоги має звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України із заявою та відповідними документами (паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, посвідчення учасника бойових дій, рахунок в банку).

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

Надбавки до пенсій: хто може претендувати на доплати за віком

Українське законодавство передбачає, що після досягнення певного віку пенсіонерам призначаються щомісячні компенсаційні виплати до пенсії. Розмір такої доплати залежить від віку пенсіонера.

Вікова надбавка призначається автоматично, коли громадянин досягає визначеного віку. Для призначення доплати не потрібно додатково звертатися до Пенсійного фонду, оскільки вона нараховується автоматично. Так, українці можуть отримати доплату:

  • 300 грн у віці від 70 до 75 років;
  • 456 грн у віці від 75 до 80 років;
  • 570 грн у віці від 80 років.

Розмір надбавки зростає в місяць, коли особа досягає нової межі віку.

Тому у вересні ті громадяни, які досягли 75 чи 80 років, отримають підвищення:

  • 456 грн замість 300 для тих, кому виповнилося 75 років;
  • 570 грн замість 456 для тих, хто досягне 80 років.

Важливо

  • Виплати нараховуються у місяць, коли громадянин досягає визначеного віку.
  • Нарахування надбавки розпочинається не від початку календарного місяця, а після досягнення відповідного віку, тому за перший місяць вона буде виплачена не повністю, а пропорційно до даної кількості днів.
  • Вікову надбавку не призначають громадянам, якщо їхня пенсія вища за 10 340,35 грн.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Особливості зарахування до страхового стажу періодів навчання до 1 січня 2004 року

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (тобто до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (стаття 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

До 01.01.2004 періоди навчання за денною формою здобуття освіти у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах (крім періоду навчання за денною формою здобуття освіти на підготовчих відділеннях у закладах вищої освіти), в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі зараховуються до стажу роботи (пункт “д” статті 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення”).

Періоди навчання можуть зараховуватися до стажу роботи на підставі записів у трудовій книжці, якщо підставою для внесення записів до трудової книжки про зарахування на навчання та відрахування з навчання зазначено реквізити відповідних наказів або реквізити документа про освіту (диплом, свідоцтво тощо) – номер та дата видачі. 

Водночас періоди навчання підтверджуються і дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. Окрім того, для підтвердження періоду навчання за денною формою здобуття освіти приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального курсу або окремих його етапів (пункт 8 Порядку підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637).

Довідково

Навчальний курс – завершений період навчання студента протягом навчального року. Тривалість перебування студента на навчальному курсі включає час навчальних семестрів, підсумкового контролю та канікул. Початок і закінчення навчання студента на конкретному курсі оформляються відповідними (перевідними) наказами.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

Які виплати отримають громадяни до Дня Незалежності

Розмір разової грошової виплати розподіляється залежно від статусу особи.

3100 - 2700 гривень отримують:

  • Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 3100 грн.
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
  • I групи — 3100 грн; 
  • II групи — 2900 грн; 
  • III групи — 2700 грн. 

1000 гривень:

  • Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків — 1000 грн.

650 гривень:

  • Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з пунктом 1 Ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге — 650 грн.

450 гривень:

  • Учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 450 грн. Разову грошову виплату без попереднього звернення до Пенсійного фонду України отримають:
  • Пенсіонери отримують виплату у серпні разом із пенсією;
  • Ветерани війни, які проходять службу, працюють і не є пенсіонерами. Ці гроші спрямують на небюджетні рахунки військових частин, установ та організацій, де такі громадяни проходять службу та працюють, на підставі поданих заявок.
  • Тим, хто має право на виплату, але не є пенсіонером та не проходить службу, необхідно подати відповідну заяву до ПФУ. Виплата проводиться за місцем проживання осіб на поточний рахунок в уповноваженому банку.

Довідка

Станом на 16.08 на виплату разової грошової виплати до Дня Незалежності України Головним управління Пенсійного фонду України в області спрямовано 41,4 млн грн для 34,5 тис осіб.

Важливо

Отримувачі грошової допомоги, зокрема ті, що набули відповідного статусу до 24 серпня поточного року включно, яким грошову допомогу не виплачено станом на 1 жовтня, мають право звернутися щодо її виплати до Пенсійного фонду України та отримати її до 1 листопада поточного року.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області