На Чернігівщині сплата єдиного податку з фізичних осіб

 за 7 місяців 2024 року зросла на 242 млн гривень

         Протягом січня – липня 2024 року фізичні особи – підприємці Чернігівської області сплатили до місцевих бюджетів 883 млн грн єдиного податку і тим самим перевищили факт надходжень відповідного періоду минулого року майже на 38 відс., або на 242 млн грн,  (за січень – липень 2023 року надходження єдиного податку з  фізичних осіб становили 641 млн грн).

         Безпосередньо у липні 2024 року фізичними особами – підприємцями сплачено 153 млн грн єдиного податку. Порівняно з липнем минулого року сплата податку зросла на 45 відс., або на 48 млн грна відповідний період минулого року було сплачено 106 млн грн).

Нагадуємо, що єдиний податок належить до місцевих податків та зараховується до місцевих бюджетів, а  отже платники, які його сплачують, спрямовують кошти на розвиток свого регіону, забезпечуючи цим вчасне фінансування органами місцевого самоврядування регіональних програм та виконання зобов’язань місцевої влади перед своїми мешканцями.

 

До уваги органів місцевого самоврядування /військових адміністрацій та військово-цивільних адміністрацій

Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє, що відповідно до підпункту 12.4.6 пункту 12.4 статті 12 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 року № 1333 затверджено Порядок подання інформації щодо рішень про встановлення податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів, прийнятих на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (далі - Постанова № 1333, Порядок).

Згідно з Порядком сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації та військово-цивільні адміністрації подають інформацію щодо рішень контролюючим органам за місцезнаходженням земельних ділянок протягом 10 календарних днів з дня прийняття відповідного рішення за формою згідно з додатком до Порядку.

Постанова № 1333 розміщена на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство / Податки, збори, платежі / Місцеві податки/ Плата за землю (у складі податку на майно)/ Нормативно-правові акти».

ГУ ДПС у Чернігівській області: Податкові перевірки  впливають  на  формування державного  та  місцевого  бюджетів

Головне управління ДПС у Чернігівській області  повідомляє, що перевірки підприємств щодо дотримання вимог податкового законодавства здійснюються при наявності у них податкових ризиків щодо несплати сум податків, зборів, які визначаються системою ризикоорієнтовного відбору та іншою податковою інформацією ДПС України.

Протягом січня-липня 2024 року підрозділами управлінням податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області проведено 570 перевірок, результати яких узгоджені, в т.ч. 13 документальних планових перевірок, 141 документальних позапланових перевірок, 416 фактичних перевірок.

За результатами перевірок суб’єктів господарювання, які порушили вимоги податкового законодавства, встановлено заниження грошових зобов’язань (з урахуванням штрафних санкцій), результати яких узгоджено, на суму 30,7 млн гривень.

Із донарахованих сум до бюджетів усіх рівнів сплачено (погашено) 14,9 млн гривень.    

За результатами документальних перевірок зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на суму 43,3 млн грн, що не допустить зменшення нарахування податку на прибуток в наступних періодах.

Крім того, зменшено заявлену до відшкодування з бюджету ПДВ на суму 40,1 млн грн, зменшено від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ на суму 25,9 млн гривень.

              

          Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області