Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» повідомляє, що з початку 2024 року лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» підтверджено 6 випадків захворювання на лептоспіроз:

Ніжинська МТГ – 3 випадки захворювання, з них 2 закінчилося летально;

Лосинівська СТГ – 2 випадки захворювання, з них 1 – летальний;

Талалаївська СТГ – 1 випадок.

Вогнища не пов’язані один з одним та мають різні джерела інфікування.

Лептоспіроз — це небезпечна гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка протікає важко: з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням внутрішніх органів, та часто призводить до смерті. Захворювання викликається мікроорганізмами з роду Leptospirа, які можуть зберігати життєздатність у природних водоймах 2-4 тижні, у вологому ґрунті – 3-9 міс., на харчових продуктах – від кількох годин до 30 діб.

Механізм передачі збудника контактний, шляхи передачі — водний, аліментарний, рановий.

Зараження людини відбувається при вживанні води та харчових продуктів контамінованими (інфікованими) сечею хворої тварини (як правило гризунами з ряду мишоподібних: пацюки, миші та щури), або при догляді за хворими тваринами (велика та дрібна рогата худоба, свині, собаки та ін.). Влітку можливе зараження під час купання та риболовлі.

За 8 місяців 2024 року фахівцями Ніжинського міськрайонного відділу згідно плану моніторингових досліджень було відловлено 4 мишоподібних гризуна та направлено в лабораторією особливо небезпечних інфекцій  ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ». Згідно отриманих результатів у 2 особин (50%) виявлено Leptospira (Вертіївська СТГ та Ніжинська МТГ).

З метою виконання «Комплексного плану заходів щодо профілактики лептоспірозу серед населення Чернігівської області на 2023-2025 років», який затверджений на засіданні обласної комісії ТЕБ та НС, протокол № 11 від 09.11.2023р., та попередження нових випадків захворювання на лептоспіроз Ніжинський МРВ ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ» пропонує:

1.   Забезпечити організацію та контроль за станом благоустрою території підконтрольних вам громад, охорони водойм та місць відпочинку громадян:

1.1 регулярне збирання, транспортування та утилізацію побутових відходів;

1.2 ретельне прибирання з майданчиків збору ТПВ;

1.3 створити умови, які позбавлять гризунів доступу до їжі (сміття та ТПВ потрібно збирати в металеві контейнери з кришками);

1.4 вжити заходів щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на території громад;

2. Передбачити в кошторисі місцевих бюджетів виділення цільових коштів для забезпечення систематичних дератизаційних заходів, у тому числі для проведення весняної та осінньої суцільної дератизації на об’єктах бюджетних форм власності.

3. Вжити організаційні заходи для проведення профілактичної дератизації на території житлової забудови та на об’єктах, що знаходяться у комунальній власності;

  4. Зобов’язати керівників підприємств, які проводять діяльність на території громад провести дератизацію на території їх підприємств;

5. Зобов’язати організацій, що займаються утриманням та обслуговуванням багатоквартирних житлових будинків та прибудинкової території, проводити щорічну сезонну дератизацію;

6. Враховуючи підйом захворюваності на лептоспіроз та в зв’язку з сезонною міграцією гризунів, провести осінню суцільну дератизацію на території громади, в тому числі в рекреаційних зонах, парках, скверах, кладовищах тощо.

   7. Розмістити інформацію щодо профілактики лептоспірозу на офіційних інтернет ресурсах.

В. о. завідувача Ніжинським

міськрайонним відділом

ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ»                                 Василь СТЕПАНЕНКО