До уваги органів місцевого самоврядування, військових/військово-цивільних адміністрацій, а також платників плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки!

Державна податкова служба України повідомляє, що відповідно до пункту 12.3 статті 12 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) рішення органів, зазначених у частині третій статті 33 Кодексу цивільного захисту України (крім керівників суб’єктів господарювання), про обов’язкову евакуацію населення є підставою для обов’язкового прийняття відповідним органом місцевого самоврядування або військовою адміністрацією чи військово-цивільною адміністрацією (на територіях, де тимчасово не здійснюють свої повноваження відповідні сільські, селищні, міські ради) в межах територій, щодо яких прийнято рішення про обов’язкову евакуацію населення, рішень про встановлення податкових пільг зі сплати плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб (далі – Рішення).

До відома:

Частина третя статті 33 Кодексу цивільного захисту України:

«3. Рішення про проведення евакуації приймають:

1) на державному рівні – Кабінет МіністрівУкраїни;

2) на регіональному рівні – Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації;

3) на місцевому рівні – районні, районні у містах Києві чи Севастополі державні адміністрації, відповідні органи місцевого самоврядування;

4) на об'єктовому рівні – керівники суб’єктів господарювання».

До таких Рішень органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій або військово-цивільних адміністрацій та/або рішень про внесення змін до таких рішень не застосовуються вимоги підпункту 4.1.9 пункту 4.1 та пункту 4.5 статті 4, підпунктів 12.3.3, 12.3.4 і 12.3.7 пункту 12.3, підпункту 12.4.3 пункту 12.4 та пункту 12.5 статті 12 Кодексу, законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та частини четвертої статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». 

До відома:

підпункт 4.1.9 пункту 4.1, пункт 4.5 статті 4 Кодексу регламентують періоди застосування податкових пільг;

підпункти 12.3.3, 12.3.4 пункту 12.3,  підпункт 12.4.3 пункту 12.4, пункт 12.5 статті 12 Кодексу регулюють строки прийняття, застосування, набрання чинності  рішень сільських, селищних, міських рад (органів місцевого самоврядування);

згідно з підпунктом 12.3.7 пункту 12.3 статті 12 Кодексу не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків і зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

Органи місцевого самоврядування, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації зобов’язані щокварталу у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам за місцем розташування земельних ділянок, земельних часток (паїв), об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, станом на перше число відповідного кварталу, інформацію щодо Рішень

Така інформація надається в електронному вигляді у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

На виконання пункту 12.3 статті 12 Кодексу прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2024 року № 1007 «Про затвердження Порядку подання інформації щодо рішень про встановлення податкових пільг із сплати плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», яка  набрала чинності 06.09.2024.

З текстом постанови можна ознайомитися тут.

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

Підприємницька діяльність без державної реєстрації – заборонена!

Головним управлінням ДПС у Чернігівській області на постійній основі здійснюється робота щодо виявлення суб’єктів, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації, у тому числі за допомогою моніторингу та аналізу інформації розміщеної на доступних Інтернет сайтах, Інтернет майданчиках та платформах.

Працівниками відділу фактичних перевірок під час відпрацювання даних суб’єктів встановлено фізичну особу, яка на постійній основі, з метою отримання прибутку здійснює роздрібну торгівлю продуктами харчування без державної реєстрації, як суб’єкта господарювання.

Реклама продуктами харчування здійснюється через сторінку соціальної мережі в Instagram, а також за допомогою мобільних додатків Viber та Telegram.

Відповідно до інформації, яка міститься в соціальній мережі Instagram та мобільних додатках Viber та Telegram, покупцям пропонується отримання товару за допомогою самовивозу за вказаними в рекламі адресами, а також наявна доставка по місту Чернігів.

За результатами проведеної фактичної перевірки складено акт та протокол про адміністративне правопорушення.

Протокол про адміністративне правопорушення направлено до суду для прийняття відповідного рішення.

Варто зазначити, що суб’єкт зареєструвався фізичною особою-підприємцем під час проведення фактичної перевірки та став на облік в Головному управлінні ДПС у Чернігівській області.

У зв’язку з вищевикладеним нагадуємо, що провадження діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання відповідно до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Вчинення протягом року повторного правопорушення тягне за собою накладення штрафу від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Головне управління ДПС у Чернігівській області вкотре закликає суб’єктів господарювання дотримуватись вимог законодавства при здійсненні своєї діяльності.

Нагадуємо, що для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації, продаж товарів без застосування реєстратора розрахункових операцій, праця без належного оформлення трудових відносин, тощо) створений чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram», куди громадяни можуть направляти інформацію про порушення вимог чинного законодавства суб’єктами господарювання.

        Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

Внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних

Управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Чернігівській області повідомляє, що Кабінетом Міністрів України затверджено Постанову від 24 вересня 2024 р. № 1088 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних»:

«Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. № 1246 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 1, ст. 31; 2017 р., № 43, ст. 1332; 2018 р., № 30, ст. 1062; 2021 р., № 35, ст. 2074; 2024 р., № 49, ст. 2988), зміни, що додаються».

         Більше інформації за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-poriadku-vedennia-iedynoho-s1088240924.

Трансфертне ціноутворення напередодні подання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та 10 помилок при його заповненні

Головне управління ДПС у Чернігівській області нагадує, що наразі триває кампанія з подання  Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній  за 2023 рік (у поточному році останнім днем Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 звітний рік є 30 вересня 2024 року) та здійснюється за новою формою.

 Наголошуємо, що починаючи з 2022 звітного року Повідомлення про МГК подають платники податків, які не тільки здійснювали контрольовані операції (далі – КО) у звітному періоді, а і станом на 31 грудня звітного року були учасниками відповідної міжнародної групи компаній.

На основі щорічного моніторингу поданих Повідомлень про участь у міжнародній групі компаній (далі – МГК) ДПС узагальнено найрозповсюдженіші помилки платників податків при заповненні Повідомлення про участь у МГК.

До ТОП – 10 увійшли такі помилки (в залежності від частоти їх допущення платниками податків):

невірне заповнення адреси материнської компанії (далі – МК) або учасника МГК – у графах 21.1 – 21.13, 30.1 – 30.13 зазначається інформація про складові адреси МК та учасника МГК. Графи 21.5 – 21.6, 30.5 – 30.6 (інформація про місто) є обов’язковими для заповнення;

використання кирилиці при заповненні граф англійською мовою – у графах 7.2, 14.2, 21.4, 21.6, 21.8, 21.10, 22.2, 24.2, 30.4, 30.6, 30.8, 30.10, 31.2 зазначається інформація у перекладі на англійську мову;

незаповнення інформації про код юрисдикції, в якій знаходиться адреса МК, – у графі 20 зазначається інформація про код юрисдикції (держави, території), в якій знаходиться адреса МК МГК;

невірне заповнення інформації про звітний період – у графі 1.1 зазначається інформація про звітний період. Це значення повинно відповідати останньому календарному дню року, який є звітним для платника податків;

незаповнення дати, яка є останнім днем фінансового року, – у графі 8 зазначається дата, яка є останнім днем фінансового року, за який готується консолідована фінансова звітність МГК;

незаповнення коду, що відповідає типу юридичної адреси МК – у графі 19 зазначається один із кодів (OECD301, OECD302, OECD303, OECD304, OECD305), що відповідає типу юридичної адреси МК МГК;

незазначення найменування МГК – у графі 7.1 зазначається найменування МГК, за якою група є загальновідомою, якщо це найменування відрізняється від найменування платника податків, який подає Повідомлення про участь у МГК;

незаповнення відмітки про те, що МГК не готується консолідована фінансова звітність, – у графі 9 зазначається один із кодів UNC201 або UNC202 щодо підготовки консолідованої фінансової звітності;

невірне заповнення інформації про ІПН (TIN) – у графі 17.1 зазначається ІПН або TIN, який використовується податковими органами юрисдикції (держави, території) податкового резидентства МК МГК, у графі 17.2 зазначається код юрисдикції (держави, території), яка видала ІПН (TIN);

незаповнення інформації про код юрисдикції, в якій знаходиться адреса учасника МГК, – у графі 29 зазначається інформація про код юрисдикції (держави, території), в якій знаходиться адреса реєстрації учасника МГК, за умови, що Звіт у розрізі країн МГК подає уповноважений учасник МГК та сукупний консолідований дохід МГК за фінансовий рік, що передує звітному, дорівнює або перевищує еквівалент 750 мільйонів євро.

З метою спрощення сприйняття інформації ДПС розроблено інфографіку, яка містить як приклади найпоширеніших помилок при заповненні Повідомлення про участь у МГК, так і конкретні поради щодо їх недопущення в подальшому.

Рекомендуємо скористатися зазначеною інформацією з метою уникнення помилок при заповненні вищезазначеного повідомлення. Саме самостійне виявлення та своєчасне виправлення помилок убезпечить платників податків від негативних наслідків у вигляді застосування штрафів.

Слід зауважити, що статтею 120 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) передбачена відповідальність платників податків за неподання, несвоєчасне подання або надання недостовірної інформації у Повідомленні про участь у МГК.

Як приклад, відповідно до пункту 120.5 статті 120 Кодексу штраф за надання недостовірної інформації в Повідомленні про участь у МГК становить 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, зокрема, за 2023 рік – 134 200 грн (50 х 2 684 гривень).

Поряд з цим штраф, передбачений пунктом 120.5 статті 120 Кодексу, не застосовується, якщо платник податків подав Повідомлення про участь у МГК та/або Звіт у розрізі країн МГК з помилками, які не вплинули на правильність ідентифікації держави або території, резидентом якої є один або декілька учасників МГК, та/або на правильність ідентифікації кожного з учасників відповідної МГК, та/або на правильність ідентифікації юрисдикції подання Звіту в розрізі країн МГК, і такий платник виправив помилки шляхом подання уточнюючого Повідомлення про участь у МГК та/або звіту у розрізі країн МГК самостійно або не пізніше 30 календарних днів з дня одержання повідомлення контролюючого органу про виявлені помилки у Звіті у розрізі країн МГК.

          Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

          Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області