Ніжинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби інформує: до уваги операторів ринку, які виробляють та здійснюють обіг харчових продуктів!
Відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку несуть відповідальність за дотримання вимог законодавства на всіх етапах виробництва, обігу та реалізації харчових продуктів. Оператор ринку харчових продуктів — це суб’єкт господарювання, що здійснює виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію харчових продуктів та/або первинне виробництво, і в управлінні якого перебувають відповідні потужності.
Основні обов’язки оператора ринку:
- Реєстрація потужностей перед початком діяльності (в тому числі для закладів торгівлі, закладів громадського харчування, закладів освіти в яких організовано харчування здобувачів освіти/дітей, пунктів переробки, транспорту тощо).
- Забезпечення безпечності продукції для здоров’я споживачів.
- Дотримання вимог до якості, включаючи смак, запах, зовнішній вигляд, консистенцію та інші показники.
- Належне маркування продукції: назва, склад, термін придатності, умови зберігання, алергени, відомості про ГМО.
- Запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (HACCP) відповідно до міжнародних стандартів.
- Забезпечення відстежуваності продукції на кожному етапі обігу.
- Надання достовірної інформації споживачам про харчовий продукт.
Відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат. Невиконання визначеного обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Для запобігання порушенням законодавства закликаємо всіх операторів ринку:
- зареєструвати свої потужності, якщо це ще не зроблено;
- дотримуватися вимог чинного законодавства;
- забезпечувати споживачів безпечною та якісною продукцією.
З метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення в літній період на виконання пункту 2 розділу І Протоколу № 3 від 12.06.2025 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оператори ринку харчових продуктів повинні забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів під час транспортування, зберігання, переробки, пакування та реалізації харчових продуктів; забезпечити відповідність харчових продуктів вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, наявність товарно-транспортних накладних.
За додатковою інформацією, консультаціями та методичною допомогою звертайтеся до територіальних органів Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

