Фото без опису

АМІАК - безбарвний газ з різким запахом нашатирного спирту. Легший за повітря. Температура кипіння -33,4°С. Горить при наявності постійного вогню. Суміш парів аміаку від 15 до 28%  з повітрям є вибухонебезпечною. Нейтралізується водою.

  Гранично-допустима концентрація в повітрі                 — 0,02мг/л.

Вражаюча концентрація при дії впродовж 6 год.            — 0,2мг/л.

Смертельна концентрація при вдиханні протягом 30хв.  — 7мг/л.

Вражаюча токсодоза за 1 хвилину                                    — 15мг/л.

Засоби індивідуального захисту: ізолюючі протигази, фільтруючий протигаз з промисловою коробкою марки “КД” сірого кольору або додатковим патроном ДПГ-3. Цивільний протигаз ГП-5 від парів аміаку не захищає. Аміак має лужну реакцію, тому в разі відсутності протигазу рекомендується використовувати ватно-марлеву пов’язку, змочену в 5% розчині лимонної або оцтової кислоти. Для захисту шкіри використовують захисний костюм Л-1.

Ознаки отруєння: нежить, кашель, утрудненне дихання, задишка, серцебиття. Пари сильно подразнюють слизові оболонки та шкіру, викликають її почервоніння та зуд, різь в очах, сльозотечу. При стиканні аміаку зі шкірою можливе обмороження (термічний опік) з утворенням пухирів. При вдиханні парів аміаку можливий набряк легенів, що призводить до загибелі.

Перша медична допомога: потерпілого негайно винести на свіже повітря, забезечити тепло та спокій. Заборонити самостійне пересування, дати дихати зволожений кисень.. Шкіру і слизові промити 20% розчином борної кислоти або водою впродовж не менше 15 хвилин. Штучне дихання робити тільки в виключних випадках при зупинці дихання.

Постраждалого доправити в лікувальний заклад.

Необхідні дії при аварії з витоком (викидом) аміаку:

- провести термінову евакуацію (вихід) із зони можливого зараження в безпечний район в напрямку, перпендикулярному напрямку вітру; використовуючи засоби індивідуального захисту;

- якщо часу на евакуацію немає, необхідно укрити людей на нижчих поверхах будівель, закрити вікна, двері, вентиляційні отвори, провести їх герметизацію за допомогою мокрої тканини тощо. Використати засоби індивідуального захисту.