23 серпня Україна відзначає День Державного Прапора. Прапор України є одним із державних символів нашої держави. Його кольори відбивають національні традиції, що ідентифікують певну територію протягом історичного періоду.

Утвердження синьо-жовтого поєднання як українських національних кольорів відбулося під час європейської “весни народів”.

Такий прапор вперше замайорів у червні 1848 року на міській ратуші Львова. Відтоді полотнища в національних кольорах почали використовувати у Галичині, Буковині та на Закарпатті під час проведення Шевченківських та інших свят.

Офіційно прапор було затверджено 27 січня 1918 року в Тимчасовому законі про флот УНР. На есмінцях і лінкорах, що базувалися у Севастополі, було піднято український стяг. Він використовувався стихійно, порядок його барв ще не був усталений. Траплялися обидва варіанти розміщення смуг – як синьо-жовте, так і жовто-синє. Натомість у всіх ухвалених українськими урядами документах 1918 року затверджено саме синьо-жовте поєднання кольорів.

13 листопада 1918 року Українська Національна Рада у Львові проголосила державним прапором Західноукраїнської Народної республіки синьо-жовтий стяг. Протягом ХХ століття наш прапор пройшов шлях народного визнання й юридичного оформлення. Важливі події українського державотворення, боротьби за свободу країни, акції протесту та непокори відбувалися під національним стягом. За комуністичного тоталітарного режиму український прапор символізував спротив.

4 вересня 1991 року, вже після проголошення незалежності України, національний синьо-жовтий прапор було піднято над Верховною Радою України. 28 січня 1992 року Державний Прапор України був затверджений Верховною Радою України. Державний Прапор України став символом нашої країни, втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Сьогодні, коли український народ захищає рідну землю від російського ворога, виборюючи її суверенність та недоторканість , саме Державний Прапор України є постійним супровідником бійців і на передовій, і в тилу.

Державний Прапор України став незмінним символом української незалежності, свободи й великого майбутнього України як розвиненої європейської держави.