Державна установа «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі - Центр) інформує:

Починаючи із 01 лютого поточного року по області, як і в Україні, щотижнево реєструється збільшення кількості випадків коронавірусної хвороби (COVID-19).

За офіційною інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» «Епідемічна ситуація щодо поширення коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні, станом на 09.02.2023 (03 - 09.02.2023)» в області з початку пандемії зареєстровано всього 139 443 випадки коронавірусної хвороби (COVID-19), в т.ч. за останній тиждень -16В випадків. Відмічається зростання на 43,6% у порівнянні з попереднім тижнем.

За минулий тиждень до закладів охорони здоров’я звернулося на 6,3% більше осіб, яким встановлено діагноз «ГРВІ», в т.ч. дітей - на 8,5% у порівнянні з попереднім тижнем. Серед госпіталізованих переважають діти - 52,6%. Рівень захворюваності нижче епідемічного порогу на - 14,3% та знаходиться на середньому рівні інтенсивності епідемічного процесу.

З початку епідсезону в області, станом на 09.02.2023 року, перехворіло на грип та ГРВІ у 2,2 рази менше осіб, ніж за аналогічний період попереднього епідсезону 2021-2022рр., в т.ч. дітей у 1,6 разів.

На минулому тижні перевищення епідемічного рівня захворюваності зареєстровано у Менській міській ТГ КорюкІвського району, Батуринській, Борзнянській міських, Комарівській, Мринській, Новобасанській сільських громадах Ніжинського району, Коропській та Понорницькій селищних ТГ Новгород-Сіверського району, Варвинській, Ладанській та Линовицькій селищних громадах Прилуцького району, Остерській міській ТГ Чернігівського району.

На відміну від попереднього сезону, коли серед циркулюючих вірусів домінував SARS-CoV-2, у поточному сезоні серед циркулюючих вірусів домінує

 

вірус грипу А, у той же час виділяються коронавіруси, віруси грипу В, парагрипу, риновіруси, PC- віруси, метапневмовіруси.

Коронавірусна хвороба та гострі респіраторно-вірусні інфекції мають схожі симптоми захворювання, і поставити правильний діагноз можна тільки за допомогою лабораторної діагностики.

З початку лютого до вірусологічної лабораторії Центру надходив матеріал для дослідження методом Ш1Р від осіб з клінічними ознаками коронавірусної хвороби із закладів охорони здоров’я:

  • Чернігівського району - КНП «Чернігівська обласна лікарня», КНП «Чернігівська обласна лікарня», КНП "Сімейна поліклініка" ЧМР, КНП "Чернігівська МЛ №4", КНП «Городнянська МЛ» КНП «Городнянський районний ЦПМСД», КНП «Козелецький районний ЦПМСД» КНП «Куликівська ЛПЛ», КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня», КНП «Чернігівський районний ЦПМСД», ЧМЛ №3 стаціонар ,ЧМЛ №2 стаціонар, ТОВ "МЦЗР’ЧОО відсотків життя", ПП "Тесла", МЕДИЧНА ЗІРКА;
  • Ніжинського району - КНП "Ніжинська ЦМЛ", КНП "Ніжинський міський ЦПМСД", КНП «Бахмацька МЛ», КНП «Бахмацький районний ЦПМСД», КНП «Бобровицька опорна лікарня», КНП «Борзнянська МЛ», КНП «Ніжинська ЦРЛ» КНП «Носівський районний ЦПМСД»;
  • Н-Сіверського району - КНП «Новгород-Сіверська ЦМЛ», КНП «Коропська ЦЛ»;
  • Прилуцького району - КНП "Прилуки міський ЦПМСД", КНП «Прилуцька ЦМЛ», КНП «Талалаївський районний ЦПМСД»;
  • Корюківського району - КНП «Корюківська ЦРЛ», КНП «Менська МЛ», КНП «Менський районний ЦПМСД".

Всі інші заклади охорони області матеріал з підозрою на захворювання до вірусологічної лабораторії Центру не доставляли, посилаючись на недостатню забезпеченість паливно-мастильними матеріалами.

Звертаємо Вашу увагу,. що для встановлення діагнозу коронавірусної хвороби (COVID49) та грипу необхідно проводити лабораторні дослідження матеріалу від хворих осіб методом ПЛР.

Вірусологічна лабораторія Центру наразі має достатню кількість тестів для проведення досліджень матеріалу від хворих з клінічними ознаками коронавірусної хвороби та ГРВІ.