Аналіз виробничого травматизму під час проведення весняно-польових робіт показує, що понад 30 % усіх нещасних випадків виникають під час ремонту техніки.

      Нагадуємо, що «Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва» поширюються на підприємства, установи й організації незалежно від їх підпорядкування та форми власності, на підприємців та інших юридичних і фізичних осіб, які займаються технічним обслуговуванням і ремонтом машин та обладнання сільськогосподарського виробництва.

Ремонтні роботи у стаціонарних умовах повинні проводитись у пристосованих для цього приміщеннях та виконуватись працівниками, що мають відповідну кваліфікацію. Робочі місця з ремонту та технічного обслуговування техніки повинні бути обладнані підйомними механізмами. Захаращування проходів і робочих місць вузлами та деталями машин, що ремонтуються, матеріалами і відходами забороняється.

До роботи на металообробних верстатах допускаються працівники, які пройшли спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці, а також інструктаж з охорони праці при роботі на такому обладнанні.

Технічне обслуговування і ремонт машин слід проводити тільки при непрацюючому двигуні, за винятком операцій, які потребують його роботи. Оглядові канави й естакади повинні мати направляючи для коліс машин, а також бути обладнані драбинами з двох боків для спуску до оглядової ями.

Перед зняттям двигуна та інших агрегатів і деталей, зв’язаних із системами охолодження, змащування та живлення двигуна, необхідно попередньо злити масло, охолоджувальну рідину і паливо в спеціальні резервуари, не допускаючи їх проливання.

Нагадуємо, що  виконувати будь-які роботи з машиною, вивішеною тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо); встановлювати машину на випадкові предмети замість спеціальних підставок; знімати і ставити ресори на машинах (причепах) усіх конструкцій і типів без надійних підставок забороняється.

Весняно-польові роботи мають свої особливості, оскільки в основному вони виконуються на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади. Через це понижується контроль за безпекою працюючих зі сторони адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Звертаємо увагу роботодавців, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, інженерів з охорони праці щодо посилення профілактичної роботи по запобіганню виробничому травматизму, для чого необхідно:

- організувати навчання та перевірку знань з питань охорони праці, навчити працюючих безпечним методам роботи та провести інструктажі з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими на виробничих процесах;

- забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою та засобами пожежогасіння;

- не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;

- не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці;

- не допускати експлуатації машини і обладнання, які мають технічні несправності.

            Пам’ятайте, що дотримання вимог техніки безпеки та охорони праці збереже кожного від травмування.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області