Фото без опису

День Героїв – щорічне свято в Україні на честь українських захисників. Це свято лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН, а також Героїв Небесної Сотні та сучасної національно-визвольної московсько-української війни.

Щорічне свято День Героїв запровадили на честь всіх захисниць та захисників України, які протягом багатьох століть боролися за її незалежність та територіальну цілісність і продовжують робити це нині. Це горде і одночасно сумне свято - багато українських героїв розплатилися життям заради своєї країни!

Сьогодні, 23 травня,  на честь полеглих захисників Благовісного Вадима Андрійовича та Яхна Валентина Володимировича у навчальних закладах Талалаївської сільської ради були відкриті меморіальні дошки.

Благовісний Вадим Андрійович, заступник авіаційної ескадрильї військової частини А4465, підполковник Повітряних Сил, льотчик 299 бригади тактичної авіації імені генерала-лейтенанта Василя Нікіфорова штурмовика Су-25. Вадим народився 14 вересня 1995 року у селі Перепис на Чернігівщині. У 2011 році закінчив Безуглівську середню школу та вступив до Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, а у 2013 році до Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

З 2018 року  Вадим ніс службу у 299-й бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. Брав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях. Від початку повномасштабної війни здійснив 95 бойових вильотів, у яких знищив 100 одиниць броньованої техніки ворога, понад 80 автотранспортних засобів , близько 40 автоцистерн паливно-мастильних матеріалів та 800 чоловік живої сили противника. Неодноразово здійснював вивід авіаційної техніки з під авіаційних і ракетних ударів ворога. Герой загинув у небі, під час виконання бойового завдання у складі пари 07 вересня 2022 року.

За високі досягнення при виконанні військових завдань Вадим Благовісний нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІІ і ІІ ступенів.

Командування військової частини А4465 подало клопотання про присвоєння почесного  звання «Героя України» Благовісному Вадиму Андрійовичу, підполковнику Повітряних Сил, посмертно.

Яхно Валентин Володимирович народився 14 червня 1976 року в селі Хвилівка Ніжинського району Чернігівської області. У 1991 році закінчив 9 клас Талалаївської загальноосвітньої школи. Далі здобував професійну освіту в Ніжинському ПТУ №2 за спеціальностями «слюсар» та «машиніст бульдозера».

До повномасштабного вторгнення працював старшим охоронником групи швидкого реагування СТОВ «Дружба-Нова».

Із перших днів російської агресії вступив до лав територіальної оборони міста Ніжина. 19 червня 2022 року був мобілізований і направлений для захисту міста Донецька.

Загинув 03 лютого 2023 року внаслідок мінометного обстрілу на околицях села Новобахмутівка Покровського району Донецької області.

Валентин Володимирович до останньої хвилини життя залишився вірним Присязі, бойовим побратимам, Україні. Без батька залишилася донька, без чоловіка -дружина.

Похований у селі Хвилівка Ніжинського району Чернігівської області.