Фото без опису

Ветерани війни можуть звернутися для нарахування чи продовження виплати пільг за спрощеним механізмом

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.2024 № 521 визначено, що нарахування і виплата житлових субсидій та пільг, які надавалися у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, припиняється Пенсійним фондом України з червня 2024 року. 

Для встановлення права чи продовження виплати пільг і житлових субсидій необхідно звернутися (у паперовій або електронній формі) до 1 липня 2024 року до органів Пенсійного фонду України із заявою та / або іншими документами.

Урядом удосконалено порядок взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг. У грудні 2023 року постановою КМУ № 1395 запроваджено спрощений механізм звернення ветерана війни або одного із членів його сім’ї для внесення відомостей про ветерана війни до Реєстру осіб, які мають право на пільги, і надання передбачених законом пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.

Звернутися із спрощеною заявою можуть ветерани війни (особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, учасники війни) або один із членів їх сімей.

До членів сім’ї ветеранів війни, що можуть звернутися із спрощеною заявою та на яких поширюється право на пільги, віднесено:

– чоловіка, дружину, непрацездатних батьків, неодружених повнолітніх дітей, визнаних особами з інвалідністю з дитинства ІІ групи, особу, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни І групи та доглядає за ним, за умови, що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі.

Звернутися із спрощеною заявою може член сім’ї пільговика (із зазначених вище), пільга на якого не розраховується, при цьому у спрощеній заяві в розділі “Дані про членів сім’ї ветерана війни, на яких поширюються пільги” відомості про такого члена сім’ї не зазначаються.

Опрацювання інформації, зазначеної у спрощеній заяві, здійснюється, зокрема, шляхом електронної інформаційної взаємодії між інформаційною системою Пенсійного фонду України та Державним реєстром актів цивільного стану громадян, інформаційною системою Пенсійного фонду України та Єдиним державним реєстром ветеранів війни через зіставлення інформації, зазначеної у спрощеній заяві, та інформації, отриманої:

– від Мін’юсту — про акти цивільного стану ветерана війни і членів його сім’ї, які мають право на пільги, зокрема про народження особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, тощо.

– від Мінветеранів ― про підтвердження відповідного статусу ветерана війни та в разі позитивної верифікації отримання (за наявності) підтвердження відомостей, надається інформація про вид і реквізити документів, що підтверджують право ветерана війни на пільги, строк дії таких документів з метою взяття його на облік і надання пільг.

Нормативно визначено, що необхідна інформація, зокрема про родинні відносини має отримуватись з офіційних джерел (Мін’юст) та передбачено, що у разі коли інформація, яка надійшла з реєстрів, є некоректною / невідповідною або відсутня у реєстрах, така інформація може бути підтверджена особою ветерана війни або одним із членів його сім’ї шляхом надання відповідних документів.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Порядок складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи

Чинним законодавством передбачено, що для прийняття рішення про надання пільг з оплати комунальних послуг, а також для включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, визначено необхідність складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи (далі – Акт обстеження).

Складання Акта обстеження передбачено для:

  • призначення житлової субсидії – пункти 8, 14, 27, 29 (у випадках, передбачених пунктами 25, 27, 28), 54 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами) (далі – Положення № 848);
  • включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, – пункт 5 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117 (зі змінами) (далі – Положення № 117);
  • надання пільг з оплати комунальних послуг – пункт 51 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 (зі змінами) (далі – Порядок № 373);
  • призначення щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею – пункт 9 Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом із особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 (зі змінами) (далі – Порядок № 1192);
  • призначення допомоги на дітей одиноким матерям – пункт 352 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751 (зі змінами) (далі – Порядок № 1751);
  • призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям – пункт 10 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 (зі змінами) (далі – Порядок № 250).

Положенням № 848, Положенням № 117, Порядком № 373, Порядком № 1192, Порядком № 1751, Порядком № 250 визначено, що Акт обстеження складається посадовою особою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальної громади (далі – посадова особа виконавчого органу).

При цьому відповідно до Положення № 848, якщо рішення про призначення (відновлення) житлової субсидії приймається на підставі Акта обстеження, такий акт складається посадовою особою виконавчого органу за зверненням громадянина та передається органам Пенсійному фонду України.

За технічної можливості заява громадянина щодо проведення обстеження матеріально-побутових умов його домогосподарства та/або фактичного місця проживання і складення відповідного акта передається органами Пенсійного фонду України виконавчим органам сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військовим адміністраціям.

Для складення Акта обстеження на запит виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військових адміністрацій органами Пенсійного фонду України у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються копії заяви та декларації такого домогосподарства.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 04.07.2022 № 190 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 13.01.2023 № 16), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.07.2022 за № 794/38130, затверджена форма Акта обстеження, що складається та підписується посадовою особою виконавчого органу, а також підписується особою, яка звернулася за державною виплатою та іншою особою, яка може засвідчити достовірність відомостей, наведених в Акті обстеження.

З огляду на зазначене, Акт обстеження складається посадовою особою виконавчого органу. Підстави для складання акта обстеження іншими особами (у тому числі представниками об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) відсутні.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

Про пільги для ветеранів війни

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ визначено Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі – Закон) та передбачено соціальні гарантії цій категорії громадян.

Ветерани війни – особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни. Надання статусу зазначених категорій осіб відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

ПІЛЬГИ ветеранам війни, постраждалим учасниками Революції Гідності, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України гарантовані зазначеним Законом.

Серед пільг, зокрема, встановлено:

  • виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • надбавку до пенсії (щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії) у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:
  • учасникам бойових дій в розмірі 25 %;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни I групи – 50 %, II групи – 40 %, III групи – 30 %;
  • учасникам війни – 15 % нагородженим орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Другої світової війни та 10 % – іншим учасникам війни;
  • виплату разової грошової допомоги до Дня Незалежності України учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни (розмір виплати визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України);
  • звільнення від квартирної плати, оплати комунальних послуг осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і членів їх сімей, які проживають разом з ними;
  • знижку плати за користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) і скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, знижку вартості палива (за відсутності центрального опалення), у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню – 75 % учасникам бойових дій, 100 % особам з інвалідністю внаслідок війни, 50 % учасникам війни та іншим особам, на яких відповідно до ст 10 поширюється чинність Закону.

Реалізація права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання, природний газ (в тому числі послуги з транспортування, розподілу та постачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, відбувається з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2025 року № 389 (зі змінами).

Зазначені пільги надаються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ПІЛЬГ настає після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого, або е-посвідчення ветерана та внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, створеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 (далі – Реєстр).

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПІЛЬГИ особа, у якої настає право на пільгу, повинна звернутися до органу Пенсійного фонду особисто, або за певних умов (військова служба, хвороба, інвалідність тощо) її законний представник чи дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика із двома заявами (для внесення даних до Реєстру та отримання пільги).

ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ СПРОЩЕНО процедуру взяття на облік та надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.  Постановою Кабінету Міністрів України КМУ від 27 грудня 2023 р. № 1395 впроваджено експериментальний проєкт щодо удосконалення отримання ветераном війни пільги на житлово-комунальні послуги та передбачено подання однієї спрощеної заяви про взяття на облік і надання пільг.

Спрощену заяву може подати ветеран війни або один із членів його сім’ї:

– до органу Пенсійного фонду України поштовим відправленням або за технічної можливості за допомогою засобів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) чи мобільного додатка Пенсійного фонду України;

– до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради,  посадової особи ЦНАПу;

– за технічної можливості засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал. Дія) та за допомогою засобів Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики.

Спрощена заява, сформована за допомогою електронних засобів зв’язку (Порталу Дія, Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики, вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільного додатка ПФУ) з накладеним ветераном війни або одним із членів його сім’ї електронним підписом чи іншим засобом електронної ідентифікації, які дають змогу встановити особу, може бути подана у довільній формі з обов’язковим зазначенням відомостей, передбачених формою заяви, затвердженою постановою КМУ №1395.

ДОВІДКОВО

До членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із Законом, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

У разі зміни будь-яких відомостей, що потребує коригування включеної до Реєстру інформації про пільговика, він або його законний представник, або дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика, на якого поширюються пільги, повідомляє про це протягом 30 календарних днів орган Пенсійного фонду України, звернувшись до будь-якого сервісного центру ПФУ або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Про пільги для ветеранів війни

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ визначено Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі – Закон) та передбачено соціальні гарантії цій категорії громадян.

Ветерани війни – особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни. Надання статусу зазначених категорій осіб відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

ПІЛЬГИ ветеранам війни, постраждалим учасниками Революції Гідності, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України гарантовані зазначеним Законом.

Серед пільг, зокрема, встановлено:

  • виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • надбавку до пенсії (щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії) у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:
  • учасникам бойових дій в розмірі 25 %;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни I групи – 50 %, II групи – 40 %, III групи – 30 %;
  • учасникам війни – 15 % нагородженим орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Другої світової війни та 10 % – іншим учасникам війни;
  • виплату разової грошової допомоги до Дня Незалежності України учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни (розмір виплати визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України);
  • звільнення від квартирної плати, оплати комунальних послуг осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і членів їх сімей, які проживають разом з ними;
  • знижку плати за користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) і скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, знижку вартості палива (за відсутності центрального опалення), у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню – 75 % учасникам бойових дій, 100 % особам з інвалідністю внаслідок війни, 50 % учасникам війни та іншим особам, на яких відповідно до ст 10 поширюється чинність Закону.

Реалізація права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання, природний газ (в тому числі послуги з транспортування, розподілу та постачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, відбувається з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2025 року № 389 (зі змінами).

Зазначені пільги надаються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ПІЛЬГ настає після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого, або е-посвідчення ветерана та внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, створеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 (далі – Реєстр).

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПІЛЬГИ особа, у якої настає право на пільгу, повинна звернутися до органу Пенсійного фонду особисто, або за певних умов (військова служба, хвороба, інвалідність тощо) її законний представник чи дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика із двома заявами (для внесення даних до Реєстру та отримання пільги).

ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ СПРОЩЕНО процедуру взяття на облік та надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.  Постановою Кабінету Міністрів України КМУ від 27 грудня 2023 р. № 1395 впроваджено експериментальний проєкт щодо удосконалення отримання ветераном війни пільги на житлово-комунальні послуги та передбачено подання однієї спрощеної заяви про взяття на облік і надання пільг.

Спрощену заяву може подати ветеран війни або один із членів його сім’ї:

– до органу Пенсійного фонду України поштовим відправленням або за технічної можливості за допомогою засобів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) чи мобільного додатка Пенсійного фонду України;

– до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради,  посадової особи ЦНАПу;

– за технічної можливості засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал. Дія) та за допомогою засобів Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики.

Спрощена заява, сформована за допомогою електронних засобів зв’язку (Порталу Дія, Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики, вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільного додатка ПФУ) з накладеним ветераном війни або одним із членів його сім’ї електронним підписом чи іншим засобом електронної ідентифікації, які дають змогу встановити особу, може бути подана у довільній формі з обов’язковим зазначенням відомостей, передбачених формою заяви, затвердженою постановою КМУ №1395.

ДОВІДКОВО

До членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із Законом, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

У разі зміни будь-яких відомостей, що потребує коригування включеної до Реєстру інформації про пільговика, він або його законний представник, або дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика, на якого поширюються пільги, повідомляє про це протягом 30 календарних днів орган Пенсійного фонду України, звернувшись до будь-якого сервісного центру ПФУ або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Про пільги для ветеранів війни

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ визначено Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі – Закон) та передбачено соціальні гарантії цій категорії громадян.

Ветерани війни – особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни. Надання статусу зазначених категорій осіб відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

ПІЛЬГИ ветеранам війни, постраждалим учасниками Революції Гідності, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України гарантовані зазначеним Законом.

Серед пільг, зокрема, встановлено:

  • виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • надбавку до пенсії (щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії) у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:
  • учасникам бойових дій в розмірі 25 %;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни I групи – 50 %, II групи – 40 %, III групи – 30 %;
  • учасникам війни – 15 % нагородженим орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Другої світової війни та 10 % – іншим учасникам війни;
  • виплату разової грошової допомоги до Дня Незалежності України учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни (розмір виплати визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України);
  • звільнення від квартирної плати, оплати комунальних послуг осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і членів їх сімей, які проживають разом з ними;
  • знижку плати за користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) і скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання, знижку вартості палива (за відсутності центрального опалення), у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню – 75 % учасникам бойових дій, 100 % особам з інвалідністю внаслідок війни, 50 % учасникам війни та іншим особам, на яких відповідно до ст 10 поширюється чинність Закону.

Реалізація права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання, природний газ (в тому числі послуги з транспортування, розподілу та постачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, відбувається з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2025 року № 389 (зі змінами).

Зазначені пільги надаються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ПІЛЬГ настає після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого, або е-посвідчення ветерана та внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, створеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 (далі – Реєстр).

ДЛЯ ОТРИМАННЯ ПІЛЬГИ особа, у якої настає право на пільгу, повинна звернутися до органу Пенсійного фонду особисто, або за певних умов (військова служба, хвороба, інвалідність тощо) її законний представник чи дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика із двома заявами (для внесення даних до Реєстру та отримання пільги).

ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ СПРОЩЕНО процедуру взяття на облік та надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу.  Постановою Кабінету Міністрів України КМУ від 27 грудня 2023 р. № 1395 впроваджено експериментальний проєкт щодо удосконалення отримання ветераном війни пільги на житлово-комунальні послуги та передбачено подання однієї спрощеної заяви про взяття на облік і надання пільг.

Спрощену заяву може подати ветеран війни або один із членів його сім’ї:

– до органу Пенсійного фонду України поштовим відправленням або за технічної можливості за допомогою засобів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) чи мобільного додатка Пенсійного фонду України;

– до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради,  посадової особи ЦНАПу;

– за технічної можливості засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал. Дія) та за допомогою засобів Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики.

Спрощена заява, сформована за допомогою електронних засобів зв’язку (Порталу Дія, Соціального вебпорталу електронних послуг Мінсоцполітики, вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільного додатка ПФУ) з накладеним ветераном війни або одним із членів його сім’ї електронним підписом чи іншим засобом електронної ідентифікації, які дають змогу встановити особу, може бути подана у довільній формі з обов’язковим зазначенням відомостей, передбачених формою заяви, затвердженою постановою КМУ №1395.

ДОВІДКОВО

До членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із Законом, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

У разі зміни будь-яких відомостей, що потребує коригування включеної до Реєстру інформації про пільговика, він або його законний представник, або дієздатний повнолітній член сім’ї пільговика, на якого поширюються пільги, повідомляє про це протягом 30 календарних днів орган Пенсійного фонду України, звернувшись до будь-якого сервісного центру ПФУ або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

20 veterany 1 - Про пільги для ветеранів війни

Якщо подати заяву до 1 липня, субсидію буде нараховано з початку неопалювального періоду

Більшості, але не всім, після завершення опалювального періоду автоматично нараховано субсидію на період з 1 травня по 30 вересня.

Для призначенням субсидії на неопалювальний період потрібно звернутися, якщо:

  • в опалювальному періоді субсидію не отримували;
  • орендуєте житлове приміщення та сплачуєте за нього житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • у домогосподарстві фактично проживає менше осіб, ніж зареєстровано;
  • звертаєтесь за призначенням субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива;
  • станом на 24 лютого 2022 року проживали або досі проживаєте на тимчасово окупованій територій або території активних бойових дій та з початку повномасштабної агресії не зверталися за перепризначенням субсидії або пільги;
  • змінилися дані про майновий стан та / або склад домогосподарства.

Якщо за цих умов подати заяву до 1 липня – субсидію буде нараховано з початку неопалювального сезону – з 1 травня.

Якщо пізніше 1 липня – житлова субсидія призначається з місяця, у якому отримано заяву.

Для розрахунку розміру субсидії з початку неопалювального періоду враховується середньомісячний сукупний дохід домогосподарства за III та IV квартали попереднього календарного року, при цьому пенсійна виплата – за березень поточного року.

Житлові субсидії призначаються на підставі отриманої шляхом обміну інформації від організацій-надавачів послуг, зокрема, про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами і розміром внесків / платежів на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги.

 Звертаємо увагу!

За відсутності підтверджуючого документу про те, що зареєстрована особа фактично не проживає за місцем своєї реєстрації (довідки з місця навчання або з місця роботи тощо), житлова субсидія призначається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Для отримання акта обстеження орган Пенсійного фонду України надсилає відповідний запит до виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації.

На період очікування акта розгляд заяви відкладається і питання призначення житлової субсидії продовжується після його надходження (протягом 30 днів з дня подання заяви).

Інформацію щодо очікування акта обстеження можна переглянути в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Подати документи для нарахування субсидії (заяву та декларацію) можна одним із способів:

  • особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальних громад, ЦНАПи;
  • поштою – на адресу Головного управління Пенсійного фонду України;
  • онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України , мобільний застосунок “Пенсійний фонд” або через “Портал Дія”.

Нагадуємо!

Отримувачі житлової субсидії чи пільги на оплату житлово-комунальних послуг повинні повідомити орган Пенсійного фонду України про зміни у майновому стані та / або складі домогосподарства упродовж 30 календарних днів.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області