Екстериторіальний принцип: сучасний підхід в обслуговуванні

Пенсійний фонд України приділяє максимум уваги питанням обслуговування громадян. Переважну частину послуг люди можуть отримати дистанційно: через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або за допомогою мобільного застосунку “Пенсійний фонд”.

Якщо ж відсутня можливість скористатися електронними сервісами і є потреба відвідати Фонд особисто, зробити це можна там, де ближче, зручніше чи доступніше з погляду облаштування приміщень. 

Відвідувач на власний розсуд може обрати сервісний центр, де бажає отримати ту чи іншу послугу.  

До будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України можна звернутись з питань: 

– призначення / перерахунку пенсій, субсидій, пільг, страхових виплат;

– зміни способу виплати;

– поновлення / припинення призначених сум виплат;

– переведення виплат за новим місцем проживання;

– консультацій та роз’яснень діючого законодавства;

– видачі довідок про розмір пенсії, про перебування на обліку; 

– видачі пенсійних посвідчень;

– надання відомостей з реєстру застрахованих осіб;

– оформлення допомоги на поховання тощо.

Житлова субсидія призначається на послуги, підтверджені надавачами

При зверненні за призначенням житлової субсидії людина подає заяву, де зазначає набір послуг, на які домогосподарство планує отримувати житлову субсидію.

На послуги, не зазначені в заяві, житлова субсидія не призначається.

У разі звернення за субсидією за експериментальним проєктом (з поданням спрощеної заяви “в один клік” згідно з положеннями постанови Уряду від 13.06.2023 № 601 “Про реалізацію експериментального проекту щодо удосконалення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”) органи Пенсійного фонду України самостійно аналізують перелік житлово-комунальних послуг на підставі інформації, отриманої при зверненні від надавачів. 

В обох випадках – чи то за загальним правилом, чи в умовах експерименту – житлова субсидія призначається виключно на ті послуги, які підтверджено управителями та/або виконавцями комунальних послуг. 

Довідково

Житлова субсидія надається на оплату:

  • житлових послуг – послуг з управління багатоквартирним будинком;
  • комунальних послуг – послуг з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;
  • абонентського обслуговування для споживачів комунальних послуг, зокрема за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг, а також витрат на управління багатоквартирним будинком та витрат на комунальні послуги в такому будинку (абонентська плата з постачання теплової енергії, гарячого водопостачання, централізованого постачання холодної води);
  • на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

 

Пенсійне посвідчення втрачено: алгоритм дій для відновлення

Якщо пенсійне посвідчення втрачено, пенсіонер може отримати новий документ, звернувшись до обраного сервісного центру територіального органу Пенсійного фонду України або онлайн – через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) чи за допомогою мобільного застосунку “Пенсійний фонд”.

  1. При зверненні до сервісного центру пенсіонеру потрібно пред’явити паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та заповнити заяву на виготовлення пенсійного посвідчення,до якої додати кольорове фото розміром 3х2,5 см.
  2. Щоб подати заяву на виготовлення пенсійного посвідчення через вебпортал електронних послуг Фонду, потрібно зайти в розділ “Щодо пенсійного забезпечення” та обрати опцію“Заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення”.
  3. Якщо подавати заяву з мобільного застосунку “Пенсійний фонд”, потрібно обрати вкладку “До ПФУ”:розділ “Комунікації до ПФУ” – “Заява на виготовлення пенсійного посвідчення”.

Для подання заяви на виготовлення посвідчення через електронні сервіси Фонду необхідно підготувати скановані копії паспорта, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, власного підпису (має бути виконаний чорнилами чорного кольору) та фотокартку. Сканкопії повинні бути кольоровими та чіткими; збереженими у форматах JPG або PDF. Розмір кожного файлу не має перевищувати 1 МБ, а назви мають відповідати виду відсканованого документа. 

Пенсійне посвідчення (після виготовлення) буде видано людині в тому сервісному центрі Фонду, який зазначається в заяві. 

Довідково

Пенсійне посвідчення – документ, що підтверджує призначення особі пенсії. 

Електронне відображення пенсійного посвідчення в мобільному застосунку “Дія”, що генерується після виготовлення пенсійного посвідчення, має таку саму юридичну силу, як і традиційне.

 

Пенсійне забезпечення військових, яких мобілізували повторно

 

“Військові” пенсії призначаються та виплачуються військовослужбовцям після їх звільнення зі служби.

 

Водночас, виплата “військових” пенсій не припиняється у разі повторного прийняття пенсіонерів з числа військовослужбовців на військову службу:

  • за призовом під час мобілізації, на особливий період, 
  • за призовом резервістів в особливий період,
  • за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня звільнення. 

 

Після звільнення зі служби пенсії таких військовослужбовців переглядаються з урахуванням додаткової вислуги років та грошового забезпечення, що визначається за останньою посадою на час повторного звільнення зі служби.

 

Для перерахунку пенсії уповноважений орган силового міністерства або відомства, з якого військовослужбовець звільнився зі служби, надає: грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення та розрахунок вислуги років військовослужбовця.

 

Довідково: такі положення містять Закон України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (стаття 2), Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, затверджений постановою Пенсійного фонду України від 30.01.2007 № 3-1.