УВАГА – ХЛОР!

ХЛОР -зеленувато-жовтий газ з різким подразнюючим запахом, хімічно дуже активний. Температура кипіння -34,6°С. Важчий за повітря в 2,5 рази, тому стелеться  землею, може застоюватися в низьких місцях, густій траві та кущах, заповнювати підвали та перші поверхи будівель. 1кг зрідженого хлору  утворює 316л газу.

Гранично-допустима концентрація в повітрі                  — 0,001мг/л.

Вражаюча концентрація                                                    — 0,01мг/л.

Смертельна концентрація при вдиханні протягом 1 год. — 0,1мг/л.

Вражаюча токсодоза за 1 хвилину                                    — 0,6мг/л.

Засоби індивідуального захисту: ізолюючі протигази, фільтруючий протигаз з промисловою коробкою марки “В” жовтого кольору або додатковим патроном ДПГ-3. Цивільний протигаз ГП-5 захищає протягом 30 хвилин при концентрації хлору в повітрі не більше 2,5мг/л. Хлор має кислотну реакцію, тому в разі відсутності протигазу рекомендується використовувати ватно-марлеву пов’язку, змочену в 2% розчині питної соди. Для захисту шкіри використовують захисний костюм Л-1.

Ознаки отруєння: різкий загрудинний біль, різь в очах, сльозотеча, сухий кашель, блювота, порушення координації рухів, задишка. При вдиханні великої кількості парів хлору можливий набряк легенів, що призводить до загибелі.

Перша медична допомога: потерпілого негайно винести на свіже повітря, заборонити самостійне пересування, транспортувати тільки в лежачому стані, зігріти, дати дихати парами спирту. Для пом’якшення подразнення провести вдихання кисню. Шкіру і слизові промити 2% розчином соди впродовж не менше 15 хвилин. Штучне дихання робити тільки в виключних випадках при зупинці дихання.

Постраждалого доправити в лікувальний заклад.

Необхідні дії при аварії з витоком (викидом) хлору:

- провести термінову евакуацію (вихід) із зони можливого зараження в безпечний район в напрямку, перпендикулярному напрямку вітру, використовуючи засоби індивідуального захисту;

- якщо часу на евакуацію немає, необхідно укрити людей на верхніх поверхах будівель, закрити вікна, двері, вентиляційні отвори, провести їх герметизацію за допомогою мокрої тканини тощо. Використати засоби індивідуального захисту.