Фото без опису

РТУТЬ - метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. Температура плавлення +38,9°С. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні. З попаданням до організму людини через органи дихання ртуть акумулюється та залишається там на все життя.

Встановлена максимально допустима концентрація парів ртуті  для не виробничих приміщень   — 0,0003мг/м3

Концентрація парів ртуті в повітрі понад 0,2мг/м3 викликає гостре отруєння організму людини.

Симптоми гострого отруєння проявляються через 8-24 години: починається загальна слабкість, головний біль, підвищується температура, згодом - болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна.

Хронічне отруєння є наслідком вдихання малих концентрацій парів ртуті протягом тривалого часу. Ознаками такого отруєння є: зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам’яті і головний біль; в окремих випадках можливі катари верхніх дихальних шляхів, кровотечі ясен, легке тремтіння рук, розлад шлунку. У важких випадках починає порушуватись мова, тремтять руки, повіки і навіть ноги і все тіло. Ртуть уражає нервову систему, а тривалий вплив її викликає навіть божевілля.

Необхідні дії при розливі ртуті в приміщенні:

- виведіть з приміщення всіх людей;

- відчиніть навстіж усі вікна;

- максимально ізолюйте забруднене приміщення, щільно зачиніть двері;

- захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;

- негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2г перманганату калію на 1л води), дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососа для збирання ртуті — забороняється. Зібрану ртуть ні в якому разі не виливати в каналізаційну систему та не викидати в контейнери для сміття;

- вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400г мила і 500г кальцинованої соди на 10л води) або розчином перманганату калію (20г на 10л води), зачиніть приміщення після обробки;

- викличте фахівців через оперативно-рятувальну службу ЦЗ (101).