ЧАДНИЙ ГАЗ ( СО ) - окис вуглецю, без кольору, практично не має запаху, легший за повітря, легко розчиняється у воді, отруйний.

Джерелами чадного газу в побуті є звичайні грубки, несправна газова апаратура, пожежі та тютюновий дим. Утворюється в результаті всіх видів горіння в умовах недостатньої кількості кисню, тому і названий “чадним газом”.

В кухні розміром 16 м3 при горінні 3-х горілок впродовж 2 годин концентрація СО зростає в 11 разів, досягаючи 37-40 мг/ м3, а вміст карбоксигемоглобину в крові здорової людини зростає в 2 рази.

 Вплив газу на людину при концентрації 0,2 % (0,2 мг/л) протягом 30-60 хв. може бути смертельним.

Отруєння чадним газом є причиною 50% випадків загибелі людей під час пожеж. В тютюновому диму його вміст складає 0,5-1%.

 

Засоби індивідуального захисту: фільтруючий протигаз з промисловою коробкою марки “СО” білого кольору (час захисної дії при концентрації 6,2г/м3 — 150хв.), марки “М” (90хв. за тих же умов), цивільний протигаз ГП-5 з додатковим гопкалітовим патроном. При концентрації СО більше 0,5% та кисню менше 18% необхідно використовувати ізолюючі протигази. При відсутності цих засобів необхідно використовувати вологу пов’язку на обличчя.

 

Ознаки отруєння: при концентрації газу 0,1 % до об’єму повітря в приміщенні, через годину людина відчуває нудоту, запаморочення голови, слабкість, спрагу та страх. Головним симптомом при тяжкому отруєнні чадним газом є втрата свідомості.

 

Перша медична допомога: в разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря в лежачому стані, розстебнути одяг для вільного доступу чистого повітря до легенів, забезпечити спокій і тепло, бо переохолодження організму є небезпечним. Бажано використати для вдихання кисень. В разі необхідності зробити штучне дихання та направити потерпілого до лікувального закладу.