Розвиток і підтримка творчої, здібної, обдарованої учнівської молоді, залучення її до науково-дослідницької діяльності в різних галузях науки – одне з основних завдань, яке постає перед зацікавленими педагогами закладів загальної середньої освіти Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області. Невтомні освітяни повсякчас працюють над створенням умов для творчого, інтелектуального, духовного розвитку учнівської молоді, стимулюванням творчого самовдосконалення, розвитком науково-дослідницької, експериментальної діяльності в різних галузях науки, техніки, культури й мистецтва.

У 2021/2022 навчальному році здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Талалаївської сільської ради взяли активну участь у науково-дослідницькій діяльності та достойно презентували свої роботи як на обласному, так і всеукраїнському етапах конкурсу-захисту. 

19 січня 2022 року на базі Талалаївського закладу загальної середньої освіти відбувся постерний захист і наукова конференція та підведено підсумки І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в 2021/2022 навчальному році. Учасники, наукові керівники та члени журі працювали в трьох секціях: «Історичне краєзнавство», «Соціологія», «Психологія». Кожний з учнів цю участь проживав по-своєму: одні проходили подібний шлях уперше й відкривали незвідані до цього наукові горизонти та можливості, інші такий досвід переживали вкотре й через порівняння та зіставлення робили певні для себе висновки.

У секції «Історичне краєзнавство» були представлені роботи: здобувача освіти 9 класу Безуглівського закладу загальної середньої освіти Армаїса Оганяна (науковий керівник – учитель історії Світлана Лабузько) та здобувача освіти 8 класу Кропивнянської гімназії Олега Градобика (науковий керівник – учитель історії Максим Помазан). У секції «Соціологія» – робота здобувача освіти 11 класу Безуглівського закладу загальної середньої освіти Діми Кулинка (науковий керівник – практичний психолог Володимир Лабузько). Секцію «Психологія» представляла здобувачка освіти 9 класу Талалаївського закладу загальної середньої освіти Анастасія Бугно (наукові керівники – практичний психолог Тетяна Здоровець та директор Інна Процько).

12 лютого 2022 року стартував ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у 2021/2022 навчальному році. У звязку із запровадженням посилених протиепідемічних заходів постерні захисти та наукові конференції проходили в режимі онлайн. Незважаючи на складну ситуацію, пов’язану з поширенням коронавірусу COVID-19, конкурсанти виявили неабияку старанність, наполегливість, відповідальність і доклали значних зусиль, щоб достойно захистити свої роботи на науковій конференції у відповідних відділеннях і секціях.

За результатами участі у ІІ етапі конкурсу-захисту здобувачі освіти Безуглівського закладу загальної середньої освіти одинадцятикласник Діма Кулинко здобув І місце, набравши найбільшу кількість балів – 92,7 (тема дослідження: «Сфера блогінгу в соціальних мережах та її вплив на процес соціокультурного становлення здобувачів освіти підлітково-юнацького віку»). Ерудований, відповідальний, старанний та цілеспрямований дослідник упевнено захищав свої наукові здобутки та активно доводив і відстоював свою точку зору з позиції науковця, обґрунтовуючи та аргументуючи її переконливими фактами.

Дев’ятикласник Армаїс Оганян, захищаючи свою роботу на науковій конференції у відділенні Історії в секції «Історичне краєзнавство», набрав 79,6 балів. Здібний, мислячий, допитливий та зацікавлений юний учасник наповнив свою доповідь невимушеністю, впевненістю, переконливістю висловлених думок, отримавши особливу симпатію членів журі.

Виступ дев’ятикласниці Талалаївського закладу загальної середньої освіти Анастасії Бугно став одним із кращих серед конкурсантів секції «Психологія» та був оцінений у 79,0 балів. Конкурсантка вразила вмінням упевнено триматися та достойно вести наукову дискусію, що є важливим під час презентації наукових доповідей. Логіка її мислення та переконливість у висловлених думках відіграли чи не вирішальну роль в оцінюванні виступу.   

В умовах воєнного стану з 10 червня до 10 липня 2022 року відбувався фінальний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Зважаючи на нинішню ситуацію, організаційний комітет конкурсу-захисту допустив до всеукраїнського етапу не лише переможців, а й призерів обласних етапів з метою підтримати кожного учня в його прагненні займатися науково-дослідницькою роботою.

Здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Талалаївської сільської ради гідно представили Талалаївську громаду у фінальному етапі конкурсу-захисту. Двоє учасників, які є випускниками Безуглівського закладу загальної середньої освіти, отримали дипломи переможців, а саме: дипломом ІІ ступеня нагороджено Діму Кулинка за активну роботу над здійсненням аналізу явища соціальних мереж та блогінгу, сутності соціокультурного становлення особистості та вивчення взаємовпливів цих феноменів у контексті соціального життя здобувачів освіти раннього юнацького віку; дипломом ІІІ ступеня нагороджено Армаїса Оганяна за плідну роботу над дослідженням ролі вірменської діаспори в громадському житті Чернігівщини.

Глибоким науковим інтересом, старанням та активністю в наукових дискусіях відзначилася учасниця Анастасія Бугно – випускниця Талалаївського закладу загальної середньої освіти, яка на високому рівні презентувала свою роботу в секції «Психологія», присвячену вивченню впливу віртуальної реальності на образ «Я» підлітків, які грають у рольові комп’ютерні ігри. Юна дослідниця вперше долучилася до дослідницько-пошукової роботи й пізніше вона заявила, що це остаточно вплинуло на вибір нею майбутньої професії – практичного психолога.

Відділ освіти Талалаївської сільської ради висловлює щиру подяку всім учасникам фіналу конкурсу-захисту, їх науковим керівникам і батьківській громадськості, які в умовах воєнного стану віддано працювали задля розвитку української науки. Переможна участь стала можливою завдяки кількамісячній кропіткій праці здобувачів освіти, їхній наполегливості та незламному українському духу юних патріотів.

Вітаємо переможців і учасників фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в 2021/2022 навчальному році та бажаємо їм подальших здобутків у царині науки під мирним небом!

                                               Відділ освіти Талалаївської сільської ради