9 березня 2023 року виповнилося 209 років від дня народження національного і світового генія, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка. Він став символом боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність.

І сьогодні Великий Кобзар захищає, надає сил та надихає українців на боротьбу за свободу у війні з росією. «Борітеся – поборите! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!», – пророчі слова стали символом протистояння загарбницькій навалі.

Заклади загальної середньої освіти Талалаївської сільської ради доєдналися до вшанування знаменної події та провели тематичні заходи, присвячені 209-й річниці від дня народження Тараса Шевченка: (онлайн-вікторина «Що ми знаємо про Тараса Шевченка?», гра-вікторина «Краса Шевченкового слова», літературна вікторина «Сторінками життя нашого Тараса»; онлайн- та офлайн-Шевченківські читання; Шевченківський онлайн-квест; уроки позакласного читання «Тарас Шевченко – великий син України!»;  інтелектуальне онлайн-змагання «Ерудит-Шевченкознавець»; інтелектуальна гра «Правда чи фейк… (Чи добре Ви знаєте Тараса Шевченка?)»; онлайн-диспут «Мій Шевченко»; відкритий виховний захід «Шевченко і Чернігівщина»; проєктна робота «Дерево життя та творчості Шевченка»; шкільний проєкт «Змагаймось за нове життя!» (Шевченківські дні); виховні години «Наш Кобзар»; години спілкування: «Шевченко – Сонце України», «Тарас Шевченко – новий і невідомий».